Verkeerschaos op Javalaan in Heemstede leidt tot raadsvragen bij D66 Heemstede

Foto: Google Streetview

Afgelopen week heeft Heemstede een hectische ochtendspits mee mogen maken wat volgens raadslid Jan Duinker van D66 Heemstede heeft geleid tot een verkeerschaos in de Indische buurt en waar net de nodige rioleringswerkzaamheden plaatsvinden. De oorzaak van de chaos in de Javalaan is veroorzaakt door een vrachtauto met mogelijke pech die daarbij de enige beschikbare aan de zuidzijde van de Cruquiusweg gelegen rijbaan heeft geblokkeerd.

Nodige problemen

Volgens Duinker heeft het verkeer met de bestemming gemeente Haarlemmermeer de nodige problemen gekend. Op het Wipperplein is het verkeer de politie tegen gehouden, wat volgens D66 Heemstede een logische handeling is geweest. Totaal onlogisch is in de ogen van Duinker dat het verkeer geen alternatieve route op die dag krijgt aangeboden. Automobilisten hebben volgens hem het daardoor allemaal zelf moeten uitzoeken, wat weer geleid heeft tot een chaos in de Indische buurt en vooral op de Javalaan waar de gemeente werkzaamheden laat uitvoeren aan het riool. Volgens het raadslid is al dit verkeer de Indische buurt ingestuurd zonder dat er de mogelijkheid dat het verkeer de weg richting Cruquius hebben kunnen vervolgen.

Onverantwoorde taferelen

In de ogen van Duinker heeft het geleid tot onverantwoorde taferelen waarbij vrachtauto’s en lijnbus 340 in de wijk zijn verdwaald door het oude centrum en achtergelegen straten van Heemstede. Het drukke verkeer heeft er zelfs voor gezorgd dat schoolgaande fietsers en begeleiders het voetpad op zijn gejaagd. ,,Een bus 340 reed zich klem met grote schade aan de bus en een boom tot gevolg”, zegt het raadslid voor de democraten in de gemeenteraad van Heemstede.

Makkelijkere oplossing

Volgens Duinker heeft de gemeente dit probleem makkelijker op kunnen lossen geweest door de rijbaan van de Cruquiusweg uit de gemeente Haarlemmermeer te gebruiken, waarbij een strook gewoon als wisselstrook te kunnen gebruiken. ,,Zelfs een omleiding via de Haven en de noordelijke parallelweg had een optie kunnen zijn”, zegt hij.

Alternatieve route

Duinker vraagt zich namens zijn partij vooral af waarom de politie geen alternatieve route heeft kunnen organiseren. Een andere vraag die hij aan het gemeentebestuur stelt, is of de noodhulp wel voldoende lokale kennis heeft om te weten hoe een omleiding het beste kan worden uitgevoerd. ,,Als dat niet zo is waarom heeft de politie-meldkamer dan niet ingegrepen? Hoe gaat in de toekomst worden voorkomen zodat dit niet nogmaals gebeurd?”, vraagt het Heemsteedse raadslid zich namens zijn partij af.

De foto is van Google Streetview nog voordat de werkzaamheden hebben plaatsgevonden.

Cookieinstellingen