Minimaal 300 woningen erbij in Heemstede voor komende tien jaar

Foto: Jaap Koper

De gemeente Heemstede gaat voor de komende tien jaar minimaal 300 woningen bij bouwen die eerder al in het Woonakkoord van Zuid-Kennemerland en IJmond zijn opgenomen. Daarmee reageert het gemeentebestuur op vragen die eerder zijn gesteld door de VVD Heemstede.

Realisatie aan de hand van CBS gegevens

Volgens het Heemsteedse college van burgemeester en wethouders zal de realisatie daarvan worden gemeten aan de hand van CBS-cijfers over de ontwikkeling van de woningvoorraad per gemeente. Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zijn er in 2020 195 woningen toegevoegd. Dat is volgens het gemeentebestuur een voorlopig cijfer, zodat voor de periode 2021 tot 2030 nog minimaal 105 woningen moeten worden toegevoegd. ,,Dat kan door nieuwbouw, maar ook door het splitsen van woningen”, zegt verantwoordelijk wethouder Annelies van der Have namens het college.

Zelf kijken naar woningbehoefte

Het college benadrukt dat de gemeente zelf kijkt wat de behoefte is aan woningen binnen Heemstede. Eerder hebben de liberalen in de gemeenteraad van Heemstede zich afgevraagd waarom de gemeente Heemstede niet in VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) niet hebben meegetekend voor de woondeal in de omgeving van de Metropool Regio Amsterdam. ,,Voorop blijft staan dat gemeenten zélf op lokaal en regionaal niveau afspraken kunnen maken over de brede aanpak van wonen. Uitgangspunt blijft dat gemeenten moeten bepalen wat de regionale en lokale behoefte is, waar de specifieke tekorten zijn en wat er dus moet worden gebouwd”, zegt het college van burgemeester en wethouders. Het gemeentebestuur verwijst naar een nieuwsbericht op de website van de VNG.

Cookieinstellingen