Gemeente Heemstede ziet flinke toename van algemene reserve, maar blijft alert op de toekomst

Foto: PxHere

In de vorige week gepubliceerde discussienota van de gemeente Heemstede aan de gemeenteraad is te lezen dat de algemene reserve flink is toegenomen door de verkoop van Eneco aandelen, maar is het stuk ook te lezen dat er met het geld wel voorzichtig moet worden omgesprongen. Zo voorziet de gemeente dat de maatschappelijke en financiële gevolgen ten gevolge van de corona crisis nog niet in volle

omvang zijn te becijferen.

Gevolgen coronacrisis

Om met het dat laatste te beginnen denkt de gemeente te verwachten ‘dat de coronacrisis ook op langere termijn impact zal hebben op onze gemeenschap en dat dit waarschijnlijk investeringen vraagt’. De gemeente noemt op basis van onderzoek en analyse een aantal opgaven zoals:

  • Economische opgave; bijvoorbeeld het verder steunen van ondernemers en zzp-ers na afloop van de Rijks steunpakketten, en is er een extra economische impuls nodig.
  • Sociale/participatie opgave; bijvoorbeeld het investeren in de ontwikkeling van jongeren(aanvullend op Rijks maatregelen), structurele aanpak eenzaamheid, en ook het verder vormgeven van digitale participatie.
  • Opgave in de openbare ruimte; bijvoorbeeld investeringen in de openbare ruimte voor meer sport, bewegen, spelen en wandelroutes.
  • Opgave organisatie; voor de ambtelijke organisatie is er voor de lange termijn een extra taak bijgekomen wat betekent dit, en wat betekent thuiswerken voor een andere inrichting/ gebruik van het gemeentehuis, willen we een ‘Huis van de gemeente’.

Gemeentefonds

In de discussienota komen ook de financiën uit het Gemeentefonds naar voren. Het geld uit dat fonds zal worden herverdeeld wat voor de gemeente gevolgen gaat hebben. Op basis van het inwonertal leidt dit tot een structureel tekort van circa 2 miljoen euro. Met de VNG heeft de gemeente afgesproken dat het voorstel van de invoering samen gaat met een voorstel voor een generiek ingroeipad van 15 euro per inwoner per jaar.

Overige thema’s

Dan zijn er nog andere thema’s waar de gemeente mee te maken gaat krijgen over bijvoorbeeld een groot aantal ontwikkelingen waar de gemeente stuk voor stuk moet bekijken op welke wijze het een beslag kan maken op de gemeentelijke middelen. Dat kan gaan om een financieringsbehoefte, het aankopen van aandelen met een eventueel vastgesteld rendement, of het wegzetten van geld in een fonds of reserve. De gemeente denkt dan aan bijvoorbeeld thema’s als duurzaamheid zoals de energietransitie, verduurzamen gemeentelijk vastgoed. Andere thema’s op het gebied van duurzaamheid zijn het doen of faciliteren van investeringen van bijvoorbeeld Stedin.

Sociaal domein

Het sociaal domein is voor de gemeente eveneens een belangrijk onderwerp. Heemstede heeft op dit moment geen tekorten gehad op het sociaal domein zoals bij vele andere gemeenten wel het geval is. Maar het is goed om de ontwikkelingen in dit domein nauwlettend te volgen of er zich nu nog onbekende risico’s gaan voordoen. Denk hierbij nog aan mogelijke transformaties, de jeugdzorg en de huisvesting van statushouders.

Cookieinstellingen