Plein 1 leent duofiets uit en maakt rookvrije buitenruimte bij het raadhuis

Foto: Wikipedia CC BY SA 3.0

Vanaf vandaag is het terrein rondom Plein 1 aan het Julianaplein rookvrij en is het mogelijk om een duofiets te lenen, waarbij bestuurder en bijrijder naast elkaar zitten. Voor het rookverbod geldt dat er niet alleen in maar ook rondom het gebouw er dan niet meer kan worden gerookt, dus binnen én buiten. Wethouder Sjaak Struijf heeft een symbolische start gegeven aan beide gezonde initiatieven.

(bewerkt bericht Gemeente Heemstede)

Rookvrije ruimte

Met het niet-roken-gebied rondom Plein 1 ondersteunt de gemeente het streven naar een rookvrije generatie. Dit is een initiatief van de Alliantie Rookvrij, waarin het Koningin Wilhelmina Fonds, het Longfonds en de Hartstichting samenwerken.

Rookvrije omgeving voor kinderen

Met de rookvrije generatie zetten zij zich er onder andere voor in dat kinderen in een omgeving kunnen spelen en sporten waar niet meer wordt gerookt. Veel locaties in Heemstede die door de jeugd worden bezocht zijn al rookvrij, zoals de Kinderboerderij. De gemeente Heemstede gaat de komende periode het aantal rookvrije zones uitbreiden. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle speelplekken in de buitenruimte.

Duofiets

Een ander gezond (en sociaal) initiatief is de duofiets. Plein 1 heeft de fiets gekregen van Marianne, vrijwilligster bij Kennemerhart Oppeppers. Zij en haar inmiddels overleden man hebben deze fiets gekocht voor hun pleegzoon die op de Hartekamp verbleef. Plein 1 heeft deze helemaal laten opknappen.

Veel voordelen

De duofiets heeft veel voordelen: de begeleider heeft goed zicht op de bijrijder; de fiets heeft comfortabele zittingen met rugleuning en geen instap. Eén persoon (de begeleider) stuurt, beiden kunnen trappen. Zo kunnen mensen die niet goed (meer) zelfstandig kunnen fietsen toch genieten van een fietstochtje in de frisse buitenlucht.

Gebruik duofiets

Wie gebruik wil maken van de fiets betaalt 15 euro per jaar. De ‘gebruiker’ krijgt een pasje waarmee hij de fiets net zo vaak kan lenen als hij wil. Je kunt ook vrijwilliger worden als je het leuk vindt om met mensen rond te fietsen. Je krijgt dan eerst les en bij goedkeuring een pasje. Door deze registratie kun je ook gekoppeld worden aan mensen die geen ‘eigen’ medefietser hebben. Wie gebruik wil maken van de fiets kan contact opnemen met WIJ Heemstede op telefoonnummer 023-528 85 10.

Foto: Wikpedia

Cookieinstellingen