Waar is de mol? Dit weekend Nationale Mollentelling

Foto: Pixabay

Dit weekend organiseren de Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling voor de zesde keer de landelijke mollentelling. Dat wil zeggen: molshopentelling, want de mollen zelf laten zich moeilijk tellen, omdat die nu eenmaal onder de grond zitten.

(foto’s: Pixabay)

Doel van de telling is om inzicht te krijgen in de verspreiding van dit voornamelijk ondergronds levende zoogdier. De mol (Talpa europaea) komt verspreid over heel Nederland voor, maar hoeveel mollen er in Nederland onder de grond leven is niet bekend. Evenmin is bekend welk leefgebied de voorkeur heeft van de graver. Om meer over het dier te weten te komen wordt dus de landelijke Mollen-, of eigenlijk molshopentelling georganiseerd.

Voor het tellen van de mollen, of liever gezegd, de molshopen, hoef je niet per definitie net ver van huis. Tellen kan vaak al in de eigen tuin (waar de mol lang niet altijd wordt gewaardeerd), of in het park in de buurt, in het bos of vooral ook in weilanden.

68 duizend molshopen
Overigens is de kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken vindt erg klein. Molshópen zijn daarentegen des te meer zichtbaar. Dat bleek al tijdens eerdere mollentellingen. Zo werden er vorig jaar maar liefst 68 duizend molshopen geteld. De meeste waarnemingen kwamen toen uit Limburg, gevolgd door Gelderland en Zuid-Holland. Flevoland heeft tot nog toe steeds de minste waarnemingen. Blijkbaar zijn de diertjes er niet echt op gebouwd om te graven in de vette klei van de voormalige Zuiderzee.

Waar toen helemaal geen molshopen werden geteld was 0p de Waddeneilanden. Ondanks dat mollen goed kunnen zwemmen, lijken ze deze eilanden (nog) niet te hebben bereikt.

Dit weekend tellen… maar niet onder de bomen!
Komend weekend kan er dus twee dagen lang worden geteld. Meldingen kunnen worden gedaan via het speciale mollenmeldpunt, en waarnemingen in de tuin kunnen ook via de Jaarrond Tuintelling ingevoerd worden.

Cookieinstellingen