Tot drie jaar cel opgelegd in zaak over vergisontvoering Cruquius

Rechtbank Haarlem
Rechtbank Haarlem
Foto: Wim Meijer Fotografie

CRUQUIUS / HAARLEM – De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag straffen van een jaar tot drie jaar opgelegd in de zaak over de brute ‘vergisontvoering’ in Cruquius. De zaak draait om een gewelddadige ontvoering van een toen 56-jarige man uit Hoofddorp. Het OM had tegen negen verdachten gevangenisstraffen van vijf jaar en zes maanden geëist en zeven jaar cel tegen de tiende verdachte, die nog voortvluchtig is.

Het slachtoffer werd op 5 augustus 2021 met gestolen auto’s klemgereden in de buurt van de woonboulevard in Cruquius (Noord-Holland). Onder bedreiging van een vuurwapen is hij met fysiek geweld in een bestelbus geduwd. Hij werd vast getapet en geschopt en geslagen. Zijn ontvoerders meldden op agressieve toon dat hij cocaïne gestolen zou hebben, maar bleken zich daarin te hebben vergist.

De man werd eerst vastgehouden in een garagebox in Gouda, waar in de buurt van het Vogelplein dezelfde avond nog zes verdachten zijn opgepakt nadat ze kentekenplaten hadden verwisseld. Het slachtoffer werd daarop overgebracht naar een loods aan de Staalweg in Delft. Uiteindelijk werd hij op 11 augustus na middernacht uit een auto gezet in Delft, met over zijn hoofd een vastgebonden vest en ducktape rond zijn mond.

De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat ze een drugsconflict kennelijk wilden oplossen met een ontvoering. “Dit is op zichzelf al zeer afkeurenswaardig, maar dat zij hier een volstrekt onschuldig slachtoffer bij hebben betrokken, maakt dit nog veel erger”, aldus de rechtbank. “Ook heeft de ontvoering grote gevolgen gehad voor de naasten van het slachtoffer. Zij hebben meerdere dagen in onzekerheid en angst geleefd over diens welzijn en terugkeer.”

Na de ontvoering volgde een serie geweldsincidenten in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. In deze omgeving van het werkelijk beoogde doelwit Alex R. waren ontploffingen en werd een woning beschoten. De voortvluchtige Mohand G. (44) uit Brussel is volgens de rechtbank schuldig aan deze poging tot afpersing en bedreiging. Hij is veroordeeld tot twaalf maanden cel, maar is bij gebrek aan bewijs vrijgesproken van de ontvoering.

Vier verdachten zijn veroordeeld tot drie jaar cel, twee verdachten krijgen drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Twee verdachten krijgen (deels voorwaardelijke) celstraffen van 24 maanden omdat zij een kleinere rol hadden bij de ontvoering. Eén verdachte is vrijgesproken.

Cookieinstellingen