Begrafeniscake de grote dooddoener?

Foto:

De expositie ‘Een Lekkere Dood’ in Museum Tot Zover toont hoe voedsel al eeuwenlang verbonden is met ons overlijden en onze uitvaart.

Is de standaard begrafeniscake een dooddoener of is het juist de perfecte traktatie om te serveren op een uitvaart waarbij je nog een beetje wilt genieten? Begrafeniscake, ook wel bekend als ‘rouwtaart’ of ‘afscheidscake’ wordt vaak gezien als een kleurloos en levenloos gerecht. Maar is dat wel terecht? Kunnen we de smaakpapillen van onze dierbaren niet juist op een leuke manier verrassen tijdens deze laatste rit van de overledene? Misschien moeten we de begrafeniscake dan eerst nieuw leven inblazen en van dit afscheidshapje een ware hit te maken? Want zeg nu zelf, wie wil er nou niet afscheid nemen met een lach op het gezicht en een stukje cake in de maag?

Wil je weten hoe je de perfecte begrafeniscake kunt maken die zelfs de doden weer tot leven zou kunnen brengen (oké, dat laatste kunnen we niet beloven, maar we doen ons best!) lees dan het recept onderaan de pagina.

Smaakvolle dood
Maar wat maakt de dood zo smaakvol? Het antwoord hierop kan per cultuur verschillen. In sommige landen worden speciale gerechten bereid om de overledene te eren en te herinneren. Zo kent Mexico de traditie van Día de los Muertos, waarbij het graf ter ere van de overledene wordt versierd met voedsel en drank.

Ook in Nederland zijn er tradities waarbij eten een belangrijke rol speelt rondom het overlijden. Zo staat er vaak koffie en cake klaar tijdens de condoleance en wordt er na de uitvaart vaak samengekomen om te eten en te drinken. Ook na het plaatsen van een gedenkteken op het graf is vaak na afloop nog even een gezamenlijk kopje koffie met… cake.

Uitvaartvoedsel
Maar wat als we het nog een stapje verder nemen? Wat als we ons voedsel zo ontwerpen dat het speciaal bedoeld is voor ons afscheid? Dit idee is niet langer alleen voor de verbeelding, want er zijn al bedrijven die zich specialiseren in het ontwerpen van ‘uitvaartvoedsel’. Denk aan bonbons met de as van de overledene erin, of cake in de vorm van een doodskist.

Hoewel sommigen deze trend misschien wat morbide vinden, biedt het ook een manier om het afscheid persoonlijker te maken en de overledene op een unieke manier te eren. Want laten we eerlijk zijn, eten is vaak een belangrijk onderdeel van onze herinneringen aan geliefden die niet meer bij ons zijn. Dus waarom zou dit niet ook gelden voor onze uitvaart?

Een lekkere dood
De tentoonstelling ‘Een Lekkere Dood’ nodigt ons uit om na te denken over onze eigen relatie met eten en de dood. De expositie toont hoe voedsel al eeuwenlang verbonden is met ons overlijden en onze uitvaart. Het laat ons zien dat eten en dood onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat we ons voedsel kunnen gebruiken om onze dierbaren op een bijzondere manier te herinneren. En wie weet, misschien is er wel een toekomst waarin we allemaal genieten van een laatste maaltijd die speciaal voor ons ontworpen is, om ons te herinneren zoals we waren, ook in de smaak van ons eten.

Een begrafeniscake als afsluiter
Hier is een klassiek recept voor een heerlijke begrafeniscake:
Ingrediënten: 200 g boter, 200 g suiker, 4 eieren, 200 g bloem, 1 tl bakpoeder, Snufje zout 1 tl vanille-extract, 2 el melk
Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in met boter en bestuif met bloem
  • Mix de boter en suiker in een kom tot een luchtig mengsel
  •  Voeg één voor één de eieren toe, en mix na elk ei goed door
  • Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe aan het mengsel en mix tot het geheel goed gemengd is
  • Voeg de vanille-extract en melk toe en mix nogmaals tot een glad beslag
  • Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad met een spatel
  • Bak de cake gedurende 50-60 minuten, of tot een prikker er schoon uitkomt
  • Laat de cake afkoelen in de vorm voor 10 minuten, haal vervolgens uit de vorm en  laat volledig afkoelen op een rek.

Je kunt de cake serveren zoals hij is, of hem decoreren met poedersuiker, slagroom, fruit of chocoladesaus. Geniet van de heerlijke smaak en de herinneringen die het oproept!

(Bron: Tot zover, Memorabel)

Cookieinstellingen