Vuurwerk in Haarlem, Bloemendaal en Heemstede: wel kopen, niet afsteken

Foto: IJmond Nieuws

Na 2 jaar corona mag het vanaf vandaag dan eindelijk weer: vuurwerk kopen. Een feest voor iedere liefhebber van deze oude, al jarenlang ter discussie staande traditie. Alleen voor de inwoners van Haarlem, Bloemendaal en Heemstede betekent het wel dat ze de Oudejaarsnacht elders moeten doorbrengen om toch hun KNALfeestje te kunnen vieren.

Nu is KNALfeestje sowieso  al een foute benaming. Sinds 2020 geldt immers al een landelijk verbod op knalvuurwerk, zodat, wat dat betreft, het Oudejaar toch al met een ‘sisser’ afloopt. Alleen is de lokale overheid in de drie genoemde Noord-Hollandse gemeenten, samen met nog 9 andere gemeenten, waaronder ook Amsterdam, nog wat verder gegaan. Daar geldt ook dit jaar (net als in coronatijd) een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk, met uitzondering van F!-vuurwerk (sterretjes, Bengaals vuur, fonteintjes en knalerwten)

Hierover is al heel wat discussie gevoerd, zowel tussen liefhebbers en gebruikers als binnen de politiek. Niet vreemd, want het klinkt toch minstens bijzonder dat je als overheid wel de verkoop van vuurwerk binnen de gemeente goedkeurt, maar vervolgens het afsteken afschuift naar de buurgemeenten. Het lijkt op een typisch gevalletje van ‘wel de lusten, maar niet de lasten’.

De realiteit is overigens niet zo. De gemeenten die een algeheel afsteekverbod hebben ingevoerd zouden waarschijnlijk ook best een verbod op verkoop hebben gewild, alleen is dat iets wat de lokale overheid niet mag beslissen. Een afsteekverbod mag een gemeente zelf bepalen, een verbod op verkoop van vuurwerk moet echter uit Den Haag komen. En daar komt men niet op één lijn, met als resultaat dit soort halfbakken beleid ‘op de werkvloer’.

Regels voor vuurwerk
Maar goed, het is zoals het is. De komende drie dagen kan men in ieder geval overal vuurwerk kopen of de reeds eerder bestelde pakketten ophalen. Daarbij gelden wel een aantal regeltjes, zoals een minimumleeftijd van zestien jaar. Ook mag een huishouden niet meer dan 25 kilo vuurwerk in bezit hebben en zijn verkopers verplicht om klanten gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven bij hun bestelling. En verder mag het afsteken (met uitzondering van de eerder genoemde gemeenten) uitsluitend tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur

F1-vuurwerk
Wat wél mag, zelfs in Haarlem, Bloemendaal en Heemstede, is categorie F1-vuurwerk ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd. Hieronder vallen sterretjes, Bengaals vuur, fonteintjes en knalerwten. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag overal met oud en nieuw worden afgestoken. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Daarom geldt een minimumleeftijd van 12 jaar om het te mogen kopen of afsteken.

85 miljoen aan legaal vuurwerk
De vuurwerkbranche verwacht dat er zo’n 85 miljoen euro aan legaal vuurwerk verkocht gaat worden. Dat is ruim 10 procent meer dan de 77 miljoen euro in 2019. Vuurwerkverkopers hadden het aantal bestellingen in de voorverkoop al flink zien stijgen. Volgens Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC) ging het om anderhalf tot twee keer zoveel bestellingen in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Cookieinstellingen