Natuur Heemstede: De kruisbessen zijn rijp!

Foto: aangeleverd St. MEERgroen

Franke van der Laan van de stichting MEERgroen vertelt regelmatig over de flora en natuur in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept.

Wat speelt er in de natuur: De kruisbessen zijn rijp

We zitten nog midden in de massale bloei tijd, maar inmiddels lonkt moeder natuur al weer na de fase die na de bloei komt. Dat wil zeggen zaad en vruchten. Op Meermond proberen we met die geneugden van moeder natuur mee te liften. Daartoe hebben wij het smikkelbos concept uitgevonden. Het idee daarachter is dat er van zo vroeg mogelijk in het jaar tot zo laat mogelijk iets te smikkelen valt. Een van de eerste gewassen die rijp is in Nederland is de kruisbes. Komende vrijdag nodigen we geïnteresseerden uit om mee te komen genieten van de kruisbessenoogst op Meermond die dan ongeveer rijp is (foto1). Het is niet de bedoeling dat 1 of 2 mensen alles voor zich zelf oogsten. We willen zoveel mogelijk mensen mee laten genieten en vooral kinderen. Van 9 tot half 3 zijn we beschikbaar voor uitleg ene begeleiding. Zelf bakjes mee nemen. We zijn geen supermarkt.

Wat gebeurt er al?

Afgelopen week was 21 juni. Dat is de langste dag en die is best belangrijk in de jaarcyclus. Veel gewassen zoals rabarber en asperge kun je tot die datum oogsten en niet meer daarna en andere gewassen kun je pas zaaien na die datum zoals boerenkool en ander winterkolen. Als je dat in het voorjaar doet gaan ze als klein plantje in juli meteen bloeien. Vanaf nu gaan de dagen weer korter worden, maar we hebben nog steeds 3-4 warme maanden voor de boeg. Vanaf nu gaan we ook veel zaden oogsten in bloemenweides. Die zaden gebruiken we weer om nieuwe bloemweides in te zaaien (In onze bestaande weides valt meer dan genoeg zaad voor nieuwe bloei).

Om goede kwaliteit zaad te kunnen oogsten willen we wel dat de ongewenste soorten niet te dominant zijn. Op Meermond kwam dat neer op het af voeren van 10-15 kruiwagens mosterd, riet en raket planten. En op de Kohnstammlaan was 10 m3 gras en kleefkruid ongewenst (foto 2). Maar nu staan ze er dan ook weer pico bello bij.

Waar kunt u zelf aan mee doen?

Elke vrijdag werken we op Meermond. En op zaterdag in het Sorghbsoch. Met de uitbundige groei van deze periode komen we handen te kort om de terreinen in optima forma te houden. Alle hulp is welkom: van foto’s maken, kruisbessen plukken tot wieden en riet uittrekken. En vanaf 1 juli zoeken we teintallen helpers om zaad te verzamelen.

 

Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected]

Cookieinstellingen