Heemstede natuurnieuws deze week: De Goudwesp

Foto: aangeleverd St Meergroen

Franke van der Laan van de stichting MEERgroen hoopt u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Franke hoopt ook namens Stichting MEERgroen, dat u hun ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die zij graag nader uitdiepen

Wat speelt er in de natuur: De Goudwesp

Er zijn enorm veel vooroordelen over de natuur: dat het vies, giftig, koud en eng kan zijn en wespen spelen daar een rol bij. Dat komt vooral door limonadewespen. Echter weinig mensen weten dat er duizenden soorten wespen zijn en 99.99% van deze soorten zijn nuttig, mooi en volledig onschuldig omdat ze niet eens een angel hebben. Het kenmerk van een wesp is dat ze hun jongen met andere insecten voeden en daarmee een essentiële rol vervullen bij het in balans houden van de natuur. Van de meest iconische wespensoort die in Nederland voorkomt kwam Jan Terwel op ons insectenhotel in Meermond het op de foto getoonde exemplaar tegen. Ik hoop dat de redactie deze foto extra groot plaatst. Deze goudwesp is zo mooi dat hij in geen enkel tropisch regenwoud zou misstaan. Het is een zogenaamde Koekoekswesp. D.w.z. hij legt een eitje bij de larve van een bij, bv de metselbij, in een insectenhotel. Daarbij wacht hij slinks tot de vrouwtjesbij op pad is om stuifmeel of nectar voor haar jong te halen. Het wespenei komt eerder uit dan dat van de bij en eet vervolgens de bijenlarve en zijn stuifmeel en nectar voorraad op.

Wat gebeurt er al?

Het is volop voorjaar en elke dag komen er nieuwe soorten vogels terug uit het zuiden zoals deze week de zwartkop, de fitis, de nachtegaal en de boerenzwaluw. Ook insecten roeren zich geducht zoals het bonte zandoogje, de dagpauwoog en de hommels. De natuur maakt zich op voor de groeispurt die nu op gang komt. Deze laatste weken relatieve rust gebruiken wij om de laatste bramen, de eerste reuzenberenklauwen en andere ongewenste kruiden weg te werken zodat in de bloemenweides de klaprozen en korenbloemen volop ruimte krijgen. Op Meermond hebben we bv 4 kruiwagens zwarte mosterd geplukt. Die zijn nu nog 10 cm hoog maar eind mei 2 m. Nu is het nog te doen en helemaal uitroeien lukt toch niet. Maar door ze proberen uit te roeien, houden we een mooie balans tussen gewenste en ongewenste soorten.

Wat kunt u zelf doen?

Als u ook een keer kennis wilt maken met hoe voldoening scheppend het is om met de natuur mee te werken en een optimale biodiversiteit tot stand te brengen: elke vrijdag kan dat op Meermond en zaterdag in Landgoed Mariënheuvel. Deze week hebben we ook de laatste stappen gezet om het Sorghbosch structureel in beheer te nemen met zijn prachtige stinsen ondergroei. In deze projecten en ook bij de 7 bloemenweides aan b.v. de Vrijheidsdreef en bij slot Heemstede kunnen we nog volop handen gebruiken en kunt u mee genieten van wat de Heemsteedse natuur te bieden heeft.

Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected]

Cookieinstellingen