Honderden VWO 4 leerlingen van Hageveld op stage in natuur

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

Franke van der Laan van de stichting MEERgroen hoopt u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Franke hoopt ook namens Stichting MEERgroen, dat u hun ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die zij graag nader uitdiepen

Wat speelde er in de natuur: sneeuw

Na een superzachte winter en een week van extreem mooi en warm voorjaarsweer doken we voor het 5e jaar opeens begin april weer de winter in. Al 4 jaar lang zijn de bloesems van onze pruimenbomen bevroren. Het lijkt zo langzamerhand standaard te worden. Deze week ging de koude-inval ook gepaard met flinke sneeuwval uit het Noordoosten en dat had ernstige consequenties. Het is wel in Hoofddorp, maar ik wil u niet onthouden, dat we naast honderden mezen- en vleermuizennest-kasten in Heemstede ook een slechtvalkenkast hebben staan waar na 4 jaar eindelijk een broedpaar in zit dat al 3 eieren gelegd had. Die sneeuwstorm heeft de kast van boven tot onder vol- gestort met sneeuw dus om te voorkomen dat moeder en de eieren in een natte pap ten onder zouden gaan, hebben we ons op 80 m hoogte gewaagd om meer dan 5 liter sneeuw te verwijderen (foto). Wordt vervolgdWat gebeurt er al? Stage Hageveld

Deze week zetten honderden VWO 4 leerlingen van Hageveld op 54 stageprojecten hun beste beentje voor. 12 daarvan hadden zich bij MEERGroen aangemeld voor een gevarieerd natuurprogramma. Maandag in Groenendaal 1.200 eiken planten en 10.000 esdoorns verwijderen; Dinsdag voedselbos en bloemenweide aanleggen; Woensdag groentetuin inrichten; Donderdag een nieuwe kas ontginnen en Vrijdag was het met sneeuw bar en boos en kreeg een groot deel vrij en hielpen er een aantal stagiaires insectenhotels bouwen: lekker binnen. Al met al een fantastische groep met grote inzet. Er is veel werk verricht en veel geleerd.

Wat kunt u zelf doen?

Het bloemenweideseizoen komt eraan. We beheren inmiddels 7 bloemenweides in Heemstede waaronder die van Meermond en de Vrijheidsdreef. Het meeste werk gebeurt met tractoren, maar ongewenste kruiden trekken doen we eens in de maand en ook verzamelen we veel zaad. Wie wil helpen om te leren hoe je bloemweides maakt en beheert is van harte welkom.

Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected] (Hieronder Hageveld)

Cookieinstellingen