Heemsteeds natuurnieuws 22-1-2022: ‘Zwarte Els’

Foto: John van Loon, aangeleverd

Franke van der Laan van de stichting MEERgroen hoopt u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Franke hoopt ook, dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.

Bomen uitdelen

Deze week hebben we overal in het land met eigen vrijwilligers 7000 boompjes geoogst en 8000 geplant. In Sassenheim is er geoogst en een nieuwe bomenhub gemaakt, die na 1 april ook als bloemenweide wordt ingericht. Deze activiteiten hebben een directe relatie met wat we al sinds 2013 in Heemstede doen: de wethouder kent MEERGroen uit Heemstede. Een aantal gemeentes willen ter gelegenheid van de nationale boomfeest dag (rond 16 maart) voor elke inwoner een boom beschikbaar te maken: voor de eigen tuin of in een bosplantsoen. In 4 gemeentes gaat dat al gauw om 150.000 tot 200.000 bomen: goed voor de biodiversiteit en ook een manier om veel CO2 vast te leggen. Die bomen zouden we dan ook met inwoners en de gemeente samen willen verzamelen. Want dan is het ook goed voor de betrokkenheid en een manier om gezond buiten bezig te zijn. In Heemstede hebben we al een paar jaar boomuitgifte acties gehouden, bv voor het Raadhuis, maar dit jaar zijn er nog geen concrete plannen.

Zwarte Els

De meest verzamelde boom van deze week was de zwarte els. De els is een boom van oevers. Om daar andere bomen voor te zijn, heeft hij een unieke eigenschap die duidelijk wordt als je hem doorzaagt. Zijn witte hout wordt in 10-15 minuten knalrood. Dat komt omdat het hout vol zit met (gereduceerd) ijzer. Als dat met zuurstof in contact komt, oxideert het naar roest. En net als in menieverf is dat een conserveringsmiddel dat schimmel – en bacteriegroei tegengaat. Zo kan de els bij beschadiging rotting tegengaan waar andere soorten aan ten ondergaan. De els heeft ook een manier om zijn eigen voedsel te maken net als vlinderbloemigen. Hij vormt wortelknolletjes waar hij een rijkdom aan bacteriën kweekt, die stikstof binden uit de lucht (foto J. van Loon)

Die stikstof komt via de bladeren ook andere soorten ten goede. Zo kan hij op zeer arme zure veengronden groeien. We vonden op een oude tennisbaan 10.000 elsjes. Die konden op die zeer voedselarme gravel gedijen door die zelf geproduceerde kunstmest.

Wat kunt u doen

Elke dag oogsten we op 2-8 plekken : zie meerbomen.nu in de bomen-planner waar we zijn en kom een keer mee doen! Het is leuk en schept voldoening om er samen iets moois van de maken! Klik hieronder op Homepage One voor de website van MEERgroen….

Homepage One

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen