Heemstede natuurnieuws week 49: gele trilzwam

Foto: St. MEERgroen

Vanuit Heemstede en vanaf andere locaties hopen wij u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.

Voor u gesignaleerd:

In de winter wordt de  natuur vaak een beetje grijs en bruin. Maar voor een goede waarnemer zijn er overalpareltjes te vinden.  Een voorbeeld is de gele trilzwam, een winterpaddenstoel,  zie foto. Deze zwam vind je op dode takken van loofbomen , vaak eik en niet op dik hout, maar juist op wat dunnere takken en is heldergeel van kleur.
Trilzwammen kunnen bij droogte helemaal korstvormig opdrogen en als het dan weer regent, zwellen ze op en groeien gewoon door.  En dat kan vele keren achter elkaar. De gele trilzwam heeft nog iets bijzonders. Hij leeft nl niet van de tak waarop hij zit. Het is een paddenstoel die parasiteert op een korstzwam, die wel van het hout leeft.  Die korstzwam zie je vaak niet omdat zijn kleur net lijkt op dood hout of schors. Zo heeft het  natte grijze bos toch nog  vele mooie verrassingen in petto.

Wat gebeurt er al  

Bijna elke dag oogsten we boompjes voor de meerbomen.nu actie. Kom eens kijken bv op donderdag 16 in Hoofddorp Kalorama, dinsdag  21 in het Sorghbosch bij Nieuw Overbos, woensdag 22 in de  orchideeënweides van de Groene Weelde bij de Big spotters hill. Overigens oogsten we niet alleen in de regio meer, maar in heel Nederland en afgelopen weekend mochten we EU commissaris Timmermans ontvangen in Brussel om de Nederlandse actie ook in België en heel Europa op te starten. Inmiddels zijn  de eerste 100.000 van de miljoen bestelde zaailingen geoogst en  al deels geplant. Zo bouwen we samen aan klimaatbos en meer biodiversiteit.

Wat kunt u  doen

Het werk wat we doen is ideaal om alle Corona muizenissen kwijt te raken en weerstand op te bouwen.:  ruimte genoeg in de natuur en als je bezig bent is het bij 4 graden ook niet koud: Je werkt jezelf lekker warm van binnen uit. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de bomenplanner op de site meebomne.nu als je je als  vrijwilliger inschrijft.

Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: [email protected]

Klik hieronder op Nieuws voor de website van MEERgroen

Nieuws

Cookieinstellingen