St. MEERgroen: Hele week boompjes verzamelen 

Kastanjeboleet
Kastanjeboleet
Foto: St MEERgroen

Afgelopen week was de eerste volle week van dit seizoen waarin we, met een groep mensen, elke dag boompjes gered hebben met als resultaat tussen de 300 en de 2.300 exemplaren. In totaal hebben we nu ca 12.000 bomen ingekuild bestaande uit 50 soorten.

We noemen het kortheidshalve zaailingen verzamelen maar in de praktijk is het veel meer. Naast zaailingen gaat het ook om slieten, afleggers, wortelopschot en andere vormen van stekken.

Slieten zijn takken van boomsoorten die makkelijk uit zichzelf wortelen zoals alle wilgensoorten, populieren en die je dus als stok zo in de grond kunt zetten.

Afleggers zijn stekken van vooral struiken die, als hun takken de grond raken, makkelijk wortelen als ze nog aan de moederplant vastzitten. Dat doen soorten zoals vogelkers, kornoelje, rode, zwarte bes, kruisbessoorten en lindes.

Weer andere soorten vormen spontaan nieuwe boompjes vanuit de wortels van de moederplant, dat doen bv zure en zoete kers, Kaukasische vleugelnoot en abelen.

Weer andere soorten klonen zich met ondergrondse of bovengrondse uitlopers zoals framboos en braam.

En dan is er nog een vage groep waarbij je stukken tak van 60 cm lengte afknipt en deels in de grond zet wat dan ook gaat wortelen. Hierbij horen alle druivensoorten, vlier, kardinaalsmuts, vlinderstruik en vijg.

Al met al vele handige manieren om aan 1 miljoen nieuwe gratis bomen te komen!

Woningnood?

Naast de bomenactie hebben we ook een dag nestkasten winterklaar gemaakt op Landgoed Groenendaal. Daarbij was het resultaat verrassend hoog: 83 % van de vogelnestkasten en 60 % van de vleermuizenkasten bleek bewoond te zijn geweest. Dat is meer dan we hadden gedacht op dat oude landgoed met vele grote bomen met veel natuurlijke holletjes. Blijkbaar is nestgelegenheid en niet de hoeveelheid voedsel de beperkende factor.

Eye-opener

De hele week hebben we elke dag met groepen vrijwilligers gewerkt om boompjes te verzamelen. De algemene ervaring is dat zo’n dagje voor de meeste mensen een eye-opener is. Voor de meeste mensen is ‘het bos’ een soort groene waas, zonder enig detail of veel kenmerken. Maar als je een dagje bewust buiten bezig bent geweest zie je opeens overal ‘het geld op straat liggen’.

Op bijna elke plek oogsten we 15 tot 30 soorten bomen. Die staan er gewoon in onvoorstelbare aantallen. Mijn schatting is dat er in de 500.000 ha bos en stedelijk bosplantsoen in Nederland tussen de 8 en de 10 miljard staan. En elk jaar komen er daar  weer 1 of 2 miljard vervangers terug op plekjes die kaal geworden zijn. Na een dagje MeerBomen.Nu ga je met totaal andere ogen naar de Nederlandse natuur kijken. En dat is precies de bedoeling. Dat is het begin van een proces om de natuur meer te gaan waarderen en met de natuur mee te gaan werken in plaats van er tegen in.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen