Heemstede natuurnieuws week 46

Kastanjeboleet
Kastanjeboleet
Foto: St MEERgroen

Vanuit de natuur willen wij u wekelijks te informeren over wat er aan bijzondere natuurfenomenen in Heemstede te ontdekken zijn. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn over interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.

Voor u gesignaleerd:

Bij het rond struinen in allerlei landgoederen kwamen we deze prachtige kastanje boleten tegen. De kastanjeboleet is een van de vele eetbare boletensoorten. Boleten hebben geen plaatjes zoals vele andere zwammen waarop de sporen groeien maar buisjes. Boleten leven samen met zowel loofbomen (eik, beuk met name) en naaldbomen  Lariks en den)en hun mycelium verbindt zich met de wortels van die bomen. Daarbij leveren zij in voedselarme bodems mineralen aan deze bomen, waardoor die weer beter kunnen groeien en de boom geeft er suikers voor teug. Dit is een voorbeeld van een pure symbiose.

Wat gebeurt er al  

Een van de smaakmakers van de week, was het winterklaar maken van de 80 nestkasten in Groenendaal. Helaas hadden zich maar weinig mensen opgegeven om te helpen, want het was een hele leuke en nuttige ervaring.  Maar liefst 83 % van de vogelnestkasten was bewoond geweest en meer dan 60 % van de vleermuizenkasten. Dat was hoger dan we hadden verwacht, want Groenendaal  kent vele oude bomen en  daarin zouden vele natuurlijke holletjes moeten zitten. Gezien de hoge bezettingsgraad lijkt het erop dat er voedsel genoeg is, maar niet genoeg nestgelegenheid. We hebben de mezen- en de vleermuizenkasten mede opgehangen als een vorm van biologische bestrijding van de eikenprocessierups: vleermuizen eten nl de nachtvlinders en mezen verorberen grote aantallen rupsen.

Wat kunt u  doen

Er kan in Heemstede bijna elke dag meegedaan worden aan het verzamelen van  zaailingen:  Zie de bomenplanner op meerbomen.nu. Het broedsucces van de nestkasten geeft aan dat er nog veel meer nestkasten bij kunnen in Groenendaal. We zoeken dus mensen die willen helpen om ze te bouwen en op te hangen. En last but not least.  27 november is de eerste nationale doneer-een-zaailing dag. Ga eens kijken wat er ook in uw tuin aan zaailingen is opgekomen en maak die beschikbaar voor anderen.

Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: [email protected]

Cookieinstellingen