Paddenstoelenseizoen is op gang gekomen

Foto: Charles Duijff

Via nieuws.nl hopen wij u wekelijks te informeren over wat er aan bijzondere natuurfenomenen in Heemstede te ontdekken zijn. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn over interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.

Bron Franke van der Laan:

Voor u gesignaleerd:

Het paddenstoelenseizoen is op gang gekomen. 2 zeer algemene soorten zijn de geschubde-  en de grijze inktzwam. In tegenstelling tot het algemene vooroordeel zijn veel paddenstoelen eetbaar, maar vaak niet lekker. Dat geldt wel voor de geschubde inktzwam, die zo algemeen is dat je er af een toe wel eentje kunt proeven. Tenminste tot ze beginnen te verinkten. Ook de grijze inktzwam is eetbaar, maar niet voor de horeca geschikt, want als je er alcohol 24 uur voor of na nuttigt, wordt je flink misselijk. Dat is de reden dat de grijze inktzwam in AA-cursussen en  behandelingen wordt gebruikt.

Wat gebeurt er al  

Er wordt nu hard gewerkt om onze 8 bloemenweides op orde te brengen. Bv op de Vrijheidsdreef is het hooi gemaaid en even blijven liggen om het zaad te laten vallen. Nu is het hooi afgevoerd en wordt deze week de grond rul gemaakt zodat meerjarige soorten zoals kweekgras onderdrukt worden en eenjarige bloeiers zoals klaproos, korenbloem, gele ganzenbloem en 30 andere soorten weer  kunnen kiemen. Als we dat nu doen groeien er stevige kiemplanten met lange wortels. Als we dat in april doen zijn de worteltjes in mei te klein om de bijna jaarlijkse hittegolf te overleven.

Wat kunt u  doen

Vrijdag 5 en zaterdag 6 november zijn de nationale natuurwerkdagen. We weken dan in Meermond zoals elke week op vrijdag en ook in het Sorghbosch en op zaterdag in Mariënheuvel. Zie natuurwerkdag.nl. Zet ook vast zondag 14 november in de agenda. Dan gaan we onze 150 nestkastjes in Groenendaal schoonmaken en er bewoond zijn geweest en we komen altijd verrassingen tegen. Die mezen en ook vleermuizen helpen o.a. om de eikenprocessierups in balans te houden.

Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: [email protected]

Cookieinstellingen