Terug van vakantie: Nieuw ‘Meerbomen.nu’- seizoen op de rails

Foto: St MEERgroen

Blog Stichting MEERGroen: Wat deden we de afgelopen week om er samen wat leuks van te maken en wat ons zoal opvalt in de manier waarop we met onze leefomgeving omgaan. De stichting is ook actief in Heemstede.

Terug van vakantie

Deze week was het te merken dat de schoolvakanties afgelopen waren. Zeer tegen onze gewoonte in zat het werk bijna elke dag ingeklemd tussen overlegjes en vergaderingen. Maandag was het Urgenda team weer aanwezig en hebben we de lijnen uitgezet om het nieuwe Meerbomen.nu seizoen op de rails te zetten.

Bomenfestival

De kick-off hiervan wordt het bomenfestival op 26 en 27 september en vanaf 13 november gaan we weer boompjes verzamelen.

Voedselbossen

Uit alle delen van het land komen er aanvragen en aanbiedingen. Opvallend daarbij is de populariteit van voedselbossen. Waar vorig jaar de meeste bomen besteld werden door boeren, zijn er dit jaar bijna 300 aanvragers voor voedselbossen. Ook zelf waren we op dat vlak actief met een excursie met 30 mensen naar een inspirerend voedselbos in België. En leuk om te doen was om een Webinar te houden voor potentieel 11.000 boeren bij de koepel van agrarische natuurverenigingen.

Na 4 weken bijna uitsluitend oogsten was het afgelopen week, tussen het vergaderen door, een beetje rustig aan doen en vooral het achterstallige wied werk oppakken. Via het Fort Kudelstaart zijn we betrokken geraakt bij het optimaliseren van de natuurwaarden in de Westeinderscheg. Daar mochten deze week een paar voorstellen uit voor bedragen waar wij tot op heden niet zo aan gewend zijn.  Dat kan leuk worden. In dat verband was er ook een overleg met de gemeente Aalsmeer en andere partijen.

We merken dat de Corona toestand minder wordt aan het feit dat er weer een school was, die verdeeld over drie dagen, 100 leerlingen bij ons op stage liet komen. Dat doen we graag, want kinderen krijgen  heel weinig praktische vaardigheden mee.  En dat laten we ze graag op een speelse- en ecologische wijze merken.

Wat er deze week ook uitsprong, in minstens 4 gevallen, was de manier waarop we met elkaar omgaan op een manier waar niemand vrolijk van wordt.

Not in my backyard  

Ik zal de gevallen niet bij naam en toenaam noemen, maar in 4 gevallen werd ik deze week benaderd door wanhopige landeigenaren en gemeentes die helemaal klem zitten in de manier waarop we tegenwoordig met elkaar omgaan.

In onze gevallen gaat het steeds om groen of bomen, maar dit gedrag kan lijnrecht doorgetrokken worden naar andere onderwerpen. Een voorbeeld van het op slot zitten van bv gemeentes, is dat veel mensen de boom voor of achter hun huis weg willen hebben omdat deze blaadjes of schaduw geeft, maar dat talloze mensen die daar geen directe bemoeienis mee hebben, in de pen klimmen en bezwaarschriften indienen. Elke gemeente heeft daarmee te maken maar ook elke landeigenaar en ook diegene die natuurverbetering nastreeft. Soms is het de kift, maar vaak is het ook spijkers op laag water zoeken of doorgeslagen emotie. De context van het geheel en het maatschappelijk of ecologische belang wordt willens en wetens genegeerd of raakt uit het oog verloren. Wat daarbij zeker niet helpt, is dat wanneer een juridische procedure gestart wordt  op basis van een gezocht bezwaar, de eigenaar van het terrein verplicht wordt om het tegendeel te bewijzen met jaren vertraging en tienduizenden  euro’s aan kosten als gevolg.

Dat voelt niet goed en lijkt een uitvloeisel van het feit dat we de kunst van compromissen sluiten steeds meer lijken te  verliezen. Alsof we elkaar niet alleen letterlijk  in de weg zitten in een te dichtbevolkte samenleving, maar daarboven op elkaar ook moreel en sociaal niks meer gunnen. Zo worden we een samenleving waar korte lontjes en crimineel gedrag steeds meer de norm wordt.

In alle 4 de gevallen werd onze medewerking gevraagd om dat NIMBY gedrag te helpen doorbreken. Dat worden dus bijeenkomsten waar we het ‘samen er iets moois van maken ter wederzijds voordeel’ op de kaart gaan zetten.  De manier waarop we het meerbomen boomweggeefmodel organiseren,  wordt daarbij een voorbeeld.

Graag krijgen we reacties op onze wekelijkse blogs op zaterdag via [email protected]

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

 

Cookieinstellingen