Rotary Clubs Haarlem en Heemstede organiseren End Plastic Soup Actie Dag 5 juni 2021

2050 is er geen plastic soep meer in de oceanen en zeeën en is er geen plastic afval meer in onze meren, rivieren, parken, bossen en op de straten. Dat is de ambitie van de Rotary Clubs uit de hele wereld.

Foto’s en film Charles Duijfff

Vier Rotary Clubs uit Haarlem en Heemstede (Haarlem, Haarlem Oost, Spaarne en Heemstede) dragen graag bij aan het behalen van deze ambitieuze doelstelling en organiseerden op 5 juni de End Plastic Soup Dag. (klik op onderstaande foto’s voor uitvergroting)Er werden op 5 juni meerdere coronaproof “missies” in Haarlem en Heemstede georganiseerd: Een supmission, twee boatmissions op het Spaarne met een vloot van 10 boten en twee walkmissions, waarvan ééntje een wandeling met gids door het centrum van Haarlem. Doel daarbij was zoveel mogelijk plastic afval op te halen. Zo’n 80 Rotary leden deden aan deze acties mee.

Karen Blanken, voorzitter SUPmission Haarlem: “Plastic soep is een groot, groeiend, wereldwijd probleem voor ons ecosysteem. Plastic breekt nooit af, maar valt uiteen in kleine stukjes, microplastics. De bron van al dat plastic zijn wij -de consumenten- die teveel plastic (drink)verpakkingen, boterhamzakjes, tasjes gebruiken en deze dan op straat gooien. De wind doet de rest. Plastic komt in het water en via de kanalen, grachten en rivieren in de zee. (Hieronder Karin)Met de ligging van Haarlem en Heemstede direct aan de Noordzee is het dan ook van groot belang dat wij onze kanalen en rivieren schoonhouden”. Om goed en veilig te kunnen super is een gedegen instructie nooit weg!  (filmpje hieronder)
Linda Wegman, initiatiefnemer vanuit de Rotary Haarlem-Oost: “Het gaat om ruim 12,7 miljoen ton plastic afval dat per jaar in de oceanen belandt, en dit getal neemt helaas alleen maar verder toe. Willen we in de toekomst onze aarde leefbaar houden, dan moeten we zowel het zwervende plastic opruimen, als voorkomen dat er meer plastic bij komt. Dat is waarom we gestart zijn met deze actie: samen met de 1.2 miljoen Rotary leden in de wereld moet het mogelijk zijn om te helpen dit probleem op te lossen”.

Susanne IJsenbrandt, initiatiefnemer vanuit de Rotary Club Heemstede: “EndPlasticSoup is een initiatief dat in 2018 is gestart door een aantal Amsterdamse Rotary Clubs. Samen met onze leden willen wij een eind maken aan het grote plastic probleem. Dat doen we door het creëren van bewustwording (Awareness), het opzetten van lokale acties (Action) en het leggen van verbindingen (Alliances)”.

Het programma: startte om 10.00 uur en eindigde rond 13 uur

Dolhuys: Supmission

Het vertrekpunt van Supmission was bij het vertrouwde Museum van de Geest | Dolhuys Schotersingel 2 (filmpje)

Hieronder wat afbeeldingen van de voorbereiding voor de start Er was ook een aanmoedigingsprijs te verdienen….De dames hieronder denken waarschijnlijk; We hebben geen zin ik een koud nat pak, dus even goed de instructies onthouden!‘Sup’-deskundige, maar eigenlijk hoofd-deskundige….Hij leerde de aanwezigen: Je moet roeien met de riemen die je hebt’……Nou ja riemen…mag het ook een peddel zijn?Het vertrek (zie ook het filmpje)Informatiepunt Haarlem Samen: Walkmission

De groepen die de binnenstad van Haarlem schoonmaakten vertrokken van het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving/Haarlem Sámen op de Gedempte Oude Gracht 20

Er liepen ook leden mee van Rotaryclub Katwijk/Noordwijk (zie ook filmpje hieronder)

De redactie van Nieuws.nl kon helaas niet bij de bootmission aanwezig zijn. Maar wellicht volgen nog foto’s op WEBSITE VRIJWILLIGERSCENTRUM

Boatmission (Haarlem Zeilvereniging t Haventje)

De bootmission vertrok van de Nijverheidsweg 43,  Heemstede  en Stadsstrand de Oerkap, Harmenjansweg 95 Haarlem (Hieronder nachtfoto van de Oerkap inclusief ons maantje)

Het Initiatief van de Rotary Clubs in Haarlem en Heemstede is mede tot stand gekomen door het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving (VWC). Het VWC heeft op verzoek van de Rotary Clubs geholpen bij het koppelen van de Rotary Clubs aan de stichtingen verantwoordelijk voor de Supmission en Walkmission.

Reacties