NS Station Heemstede-Aerdenhout heeft sfeervolle huiskamer

Foto: Charles Duijff

In de vroege morgen van vrijdag 8 november 2019 opende Peter Broekhof zijn sfeervolle- en knusse huiskamer in de NS-stationshal van Heemstede Aerdenhout. Dat deed Peter symbolisch door het rode lint bij de entree door te knippen.

Tekst en foto’s Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)

Peter werd bij de opening geassisteerd door de Heemsteedse wethouder Nicole Mulder (R) en NS Regiodirecteur Irma Winkenius (L)Voorafgaand aan deze feestelijk opening werden de genodigden getrakteerd op koffie met gebak, want het is niet zo maar een huiskamer! De vaste bewoners Peter en zijn collega’s hebben altijd van alles in huis, ook na de opening. Vroeg in de morgen waren al vele treinreizigers op pad, en wie nog even tijd had voordat zijn/haar trein vertrok, kon volop meegenieten van de kleurrijk versierde ruimte. Snel nog even een beker cappuccino mee voor de reis met iets lekkers erbij.Zo vroeg in de morgen proost je met koffie!NS regiodirecteur Irma Winkenius (L) en wethouder Nicole Mulder verkenden vast de comfortabele zithoek in de huiskamer en voerden beiden het woord namens respectievelijk de NS en de gemeente heemstede.Mevrouw Winkenius vertelde trots dat dit de 30e huiskamer op Nederlandse stations is, die deze dag in Heemstede-Aerdenhout wordt geopend. De ruimte was voorheen een kiosk. Reizigers kunnen hier nog even relaxen of werken voordat ze hun reis aanvaarden, onder het genot van een heerlijke consumptie. Eerst complimenteerde zij huiskamermanager Peter en zijn team voor hun inzet en altijd vriendelijke opstelling naar de reizigers en overige bezoekers. Het team kent al veel forensen bij naam en anticiperen soms bij het maken van een consumptie. ‘Daar komt mijnheer X en die drinkt steevast een warme chocolademelk’ Mevrouw Winkenius schonk vervolgens aandacht aan het feit dat buiten het stationsgebouw in samenwerking met Waternet ook een watertappunt is geplaatst, hetgeen op steeds meer stations is gebeurd of snel gaat gebeuren. Er zijn nu al 200 watertappunten geplaatst op diverse stations. Het terugdringen van de hoeveelheid plastic flesjes, het hergebruik daarvan, en het voorkomen van zwerfafval wordt op die manier als resultaat geboekt. Wethouder verkeer Nicole Mulder gaf aan hoezeer de gemeente Heemstede hecht aan zijn station als OV-knooppunt, maar vooral ook als Intercity-station. Onze Heemsteedse reizigers werken in Amsterdam, ze werken in Den Haag bij het ministerie of aan de zuidas. De wethouder prees de goede contacten met de NS en Prorail. Er wordt keihard gewerkt aan de optimale bereikbaarheid van het station te voet, op de fiets, per auto of met de bus. Rekening houdend, dat men snel kan overstappen op de Intercity naar andere plaatsen in Nederland. Er wordt gewerkt aan de toegankelijkheid (liften). Het plein bij het station zal ook geschikt worden gemaakt voor meer fietsverkeer. Vooralsnog niet onder de grond, maar er zijn inmiddels voldoende middelen beschikbaar voor verbetering.

Veiligheid is ook een zeer belangrijk aandachtspunt voor de gemeente! Naar verwachting zal dit station gaan groeien in de toekomst. Busverbindingen zullen dan geïntensiveerd moeten worden. Ook de route naar de nabijgelegen kust (Zandvoort) is een bijzonder aandachtspunt. Ideaal is om samen met de NS, Prorail en winkeliers te komen tot een aantrekkelijk OV-knooppunt, waar vele reizigers zich zullen thuisvoelen. Toekomstmuziek, maar zeker niet ondenkbaar. De parkeertarieven voor auto’s zullen in de toekomst naar verwachting worden vastgesteld door regulering, ondermeer in in verband met de (beperkte) capaciteit. Gelukkig komen steeds meer mensen op de fiets of met de bus, zo gaf de wethouder aan.

Hieronder nog enkele foto’s van de vernieuwde huiskamer en de mooie bloemenkiosk in de stationshal (hieronder ook naast mevrouw Winkenius en Peter Broekhof ook NS Stationsmanager Wendy van Dijk (R))