Pittoresk molentje van Groenendaal gekort’wiekt’ voor revisie

Foto: Charles Duijff

Na ruim twee jaar gedegen voorbereiding werd woensdag 6 november 2019 een start gemaakt met de gedeeltelijke ontmanteling van het pittoreske molentje van Groenendaal in Heemstede. Molenaar Guus Boers heeft geduld moeten betrachten, maar nu is het dan eindelijk zover.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff (klik op onderstaande foto’s voor uitvergroting)

Het vertrouwde molentje van Groenendaal ken ik al vanuit mijn jeugdjaren. Het hoort bij de entree van het Groenendaalse bos van Heemstede. De kinderboerderij is er naar vernoemd. Maar het volledig houten bouwwerk is dringend aan een opknapbeurt toe.  De gemeente Heemstede ging als opdrachtgever voor de renovatie niet over een nacht ijs. Eerst werd technisch onderzocht welke onderdelen eventueel vervangen zouden moeten worden. Aan de buitenzijde van de molen is dat hier en daar goed zichtbaar… (zie foto hieronder) Maar ook binnen zullen (onder)delen van de molen moeten worden aangepakt. De gemeente heeft eerst voor de aanbesteding moeten zorgdragen. Dat mocht in dit geval nationaal, dus binnen onze landgrenzen. Het bovendeel van de molen is inmiddels overgebracht naar Oterleek, waar een molenbouwer die gespecialiseerd is in het maken en restaureren van molens, het werk zal uitvoeren. Het onderste deel van de molen wordt ter plaatse opgeknapt. Naar verwachting zal het herstel volgend voorjaar kunnen worden afgerond en heeft de regio weer haar vertrouwde- en geliefde molentje. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor molenaar Guus Boers, hieronder te midden van Rob Ingenhoest, vice-voorzitter en technisch beheerder van de Stichting Molens Zuid-Kennemerland (SMZK) en voormalig molenaar Rob Hinze (van 2002-2015). Guus is dus alweer 4 jaar molenaar in Groenendaal. Website SMZKNog een derde molenaar kwam een kijkje nemen bij de demontage. Hij werkt inmiddels bij de gemeente Heemstede op de afdeling communicatie…Het betreft Harry Verhoorn (hieronder rechts) Hij was molenaar in de jaren 90…Rond de klok van 8:00 uur kwamen de monteurs voorbereidingen treffen voor de ontmanteling. De ontmanteling zou rond 9:45 uur een feit zijn. Voordat de verdere demontage van de molen kon beginnen (het raamwerk van de wieken was al eerder verwijderd) moesten balken van het wiekraamwerk eerst worden verwijderd.

Daarna werd de bovenkap naar beneden getakeld (zie vooral ook onderstaand filmpje)

FILMPJE VERWIJDERING BOVENDEEL MOLEN

Daarna was de witte body van de molen aan de beurtVoorlopig zullen de bezoekers uit de wijde omgeving en de Heemstedenaren enkele maanden genoegen moeten nemen met een gekortwiekte versie van de molen….Sinterklaas zal zijn molentje ook missen bij de intocht …..

 

De molen zorgt voor de waterbeheersing in de directe omgeving. Lees meer daarover in onderstaand artikel

Heemstede: Molenaar Guus Boers vertelt over zijn werkzaamheden

Reacties