Heemstede: zaterdag 11 mei wordt de eerste oogst oesterzwammen gekweekt op koffiedik gepresenteerd

SONY DSC
Foto: Charles Duijff compositie

Op zaterdag 11 mei wordt tijdens de Van Streek markt bij De Dinkelhoeve aan de Herenweg 61 de eerste oogst oesterzwammen van HeemSteeds Gezwam gepresenteerd.

HeemSteeds Gezwam is in 2018 ontstaan tijdens een ondernemersontbijt en ontwikkelt zich nu verder met een kleine schenking vanuit het Meerlandenfonds van afvalverwerker Meerlanden, onder de paraplu van lokale coöperatie HeemSteeds Duurzamer. Andere betrokken ondernemers en organisaties zijn De Heerlijkheid, Pasta Box, hockeyclub Alliance en de gemeentewerf.

De oesterzwammen zijn gekweekt op koffiedik ingezameld bij Heemsteedse ondernemers en organisaties. Met dit initiatief maakt HeemSteeds Gezwam werk van de circulaire economie.

Op zaterdag 11 mei vindt vanaf 12.00 uur de streekmarkt genaamd Van Streek plaats.  Van Streek is een coöperatie die ook onder de paraplu van HeemSteeds Duurzamerzeer actief is in Heemstede. De eerste oogst en verkoop van oesterzwammen vindt  plaats ook vanaf 12.00 uur. Hierbij is ook Nicole Mulder wethouder van Heemstede uitgenodigd.

Bezoekers worden getrakteerd op koffie van Kaldi en wat kookinspiratie middels een heerlijk kopje oesterzwammensoep van chef Robert Hannema. Aansluitend op de markt vindt er een borrel plaats namens HeemSteeds Duurzamer van 15.30 – 17.30 uur.

Peter Houssart van Kaldi Koffie Heemstede is zeer nauw betrokken bij het hele project. Peter: ‘Enerzijds natuurlijk omdat ik zelf koffie verkoop, maar ook omdat dit een mooi voorbeeld is van samenwerking tussen ondernemers en de gemeente op duurzaamheid’.

Het koffiedik dat wordt ingezameld bij de betrokken ondernemers en organisaties wordt door Marleen Sijpestein van Containing Mushrooms in Hoofddorp opgekweekt tot compost. Op deze compost teelt Marleen op duurzame wijze oesterzwammen.

‘De eerste oogst is dus een feit. Nu werken alle betrokken partijen aan zaken als een structurele aanvoer van koffiedik, efficiënte logistiek en afspraken rondom afzet van de oesterzwammen. Dat is nog best een klus’, aldus Houssart.

Het verzamelen van het koffiedik is al een win-situatie op zich: normaal gesproken belandt het koffiedik veelal in de afvalbak. Nu wordt het verwerkt tot compost voor de kweek van oesterzwammen en wordt het uiteindelijk door Marleen naar Meerlanden gebracht voor in de biovergister.

Karen Verduijn, initiatiefnemer Van Streek en bestuurslid HeemSteeds Duurzamer: ‘Wij nodigen iedereen die een duurzaam Heemstede een warm hart toedraagt van harte uit voor de markt en de borrel. Bezoek de markt, geniet van de verrassende lokale producten en kom met ons het glas heffen op de lente, de zomer, de mooie projecten van HeemSteeds Duurzamer en een duurzame toekomst.’

Reacties