OH, HEEMSTEDE !! Maandelijkse column van Irene Campfens

Foto: Charles Duijff

Met ruim 27.000 inwoners en een oppervlakte van bijna 10 km2 begint het ook in Heemstede gezellig druk te worden. De gemiddelde WOZ-waarde van een huis ligt hier hoger dan in Haarlem en ook het gemiddeld inkomen per huishouden telt meer euro’s. Wat typeert deze gemeente nou eigenlijk? Een verhalende beschrijving van Heemstede, in gewone mensentaal.

Hier lijkt het alsof men drie auto’s per huishouden heeft en dames van middelbare leeftijd elkaar ieder weekend – al dan niet moedwillig – tegenkomen aan de Binnenweg. Er is een overschot aan winkels met hippe accessoires voor in en om het huis. Etalages vol met meubeltjes van cederhout uit India. En handgemaakte sieraden uit Thailand en Nepal. Op elke hoek een lunchroom met suiker-, gluten-, koolhydraat- en soms ook smaakarme dadeltaart en kokosrepen op de menukaart. Bakkers met lange wachtrijen voor biodynamisch en extra voedzaam brood. Rode pantalons en roze polo’s, parel oorbellen en hondenpoep. Heel veel hondenpoep.

En ook is er gras en groen, oud en nieuw, groot en klein. Schaduw en zon, ambacht en trend. Snelle pizza’s doen met de kids en kreeft eten met de jubilerende partner. Baantjes trekken in het zwembad en leren boksen. Eeuwig in de file staan op de Zandvoortselaan en even een rondje lopen over de braderie. Schrijvers ontmoeten en hun nieuwste boeken kopen. (hieronder Joh Neeskens) Klassieke muziek luisteren in de kerk en rauwe cabaretiers zien in een wat provisorisch theater. Dronken worden in het café en exclusieve wijnen proeven op zaterdag. Hockeysticks en grote sporttassen op het fietsstuur, ertussenin scooters met daarop uit de kluiten gewassen puberjongens. Een balletje slaan op de tennisbaan, en een koud wijntje bij de nazit. Tjiftjafs en vinken, waterhoentjes en Canadese ganzen. Hier en daar valt een kauw uit het nest.

Jonge ondernemers en thuiszorgauto’s, leasebakken en opknappertjes. Piepende trampolines en zuchtende springkussens in de achtertuin. Verrijdbare basketbalsets op de stoep. Pakketbezorgers rijden af en aan; online bestelde meubels en kledingstukken komen en gaan. Groene smoothies en vette frieten, en een viswinkel die luxer is dan de bonbonnerie ernaast. Met bloemen versierde opoefietsen en afgetrapte brommertjes, e-bikes, kratten, manden en gigantische bakfietsen. Te weinig parkeerplekken, teveel eisen, genoeg te doen. Pure armoede en modale inkomens, buurten met bovengemiddeld fatsoen. Vreemde blikken, vermijding, verbinding, vriendelijke glimlach en een hartelijke goedemorgen.

Tienhoog-achter, vrijstaande villa, Rhodesian Ridgeback, cavia, dwerghamster of zeven katten uit het asiel. Succesvolle business, tegenvallende cijfers, hypotheek onder water, starterslening, sociale woningbouw, orde en rommel, stationnetje, lijn 80, roddel en achterklap, integriteit, creativiteit en hardwerkende mensen. Verslaving en herstel. Luieren, zwoegen, stress en geluk. Eekhoorns en boommarters in de ochtendschemer, de nachtegaal in het avondgloren. Oh Heemstede, dorp van groen en doen. Dorp van kunnen en willen, hoogbejaarden en jonge gezinnen. Samenwonen en latten, echtscheidingen en voor altijd bij elkaar. Heemstede: een woonplaats voor heel even of een heel mensenleven………..

Reacties