Heemstede: Bouw nieuwe Vomar in commissie Ruimte op donderdag 16 november

Foto: Charles Duijff

De commissie Ruimte bespreekt op donderdag 16 november (aanvang 20u) het plan om een nieuwe Vomar te bouwen aan de Binnenweg 70-86 in het centrum van Heemstede. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze vergadering bij te wonen, als toehoorder of als inspreker. Naar verwachting neemt de raad een besluit over het bestemmingsplan dat de Vomar mogelijk maakt op donderdag 30 november 2017.

Topwinkelstraat

Heemstedenaren en mensen uit de regio doen graag hun boodschappen in het winkelcentrum Raadhuisstraat & Binnenweg. Het is een gewaardeerd winkelgebied, een parel voor Heemstede. En een belangrijke reden waarom Heemstede zo’n aantrekkelijke woonplaats is. Het behoud van deze topwinkelstraat is van groot belang voor alle Heemstedenaren. Niet alleen nu maar ook in de toekomst. Ook volgende generaties moeten hiervan kunnen genieten.

Zonder supermarkten geen speciaalzaken….Hieronder de huidige Vomar-locatie

Voor het voortbestaan van de winkelstraat is een aantal goed uitgeruste supermarkten van groot belang. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het bureau DTNP. Boodschappen zijn de kurk waarop het winkelcentrum van Heemstede drijft. De supermarkten zorgen voor de klandizie van de speciaalzaken. Wie zijn boodschappen doet bij de supermarkt loopt vaak voor de speciale producten nog even door naar banketbakker, viswinkel, slager, groenteboer of andere winkels. Zonder supermarkten geen speciaalzaken.

Even groot als AH en Dekamarkt

De nieuwe Vomar is in het winkelcentrum met een grootte van 1500 m2 netto winkelvloeroppervlak (wvo) vergelijkbaar met Albert Heijn (1400 m2 wvo) en Dekamarkt (1500m2 wvo). Vomar wil graag een volwaardige supermarkt zijn en niet een buurtsuper omdat een buurtsuper geen bestaansrecht heeft in het winkelcentrum. We willen niet het risico lopen dat de Vomar uit het winkelcentrum verdwijnt, waarmee het aanbod zou verschralen.

100 parkeerplaatsen erbij

Met de uitbreiding komen er ook 100 parkeerplaatsen in het centrum bij. Dit is goed voor de bereikbaarheid van het centrum, vooral op de belangrijkste winkelmomenten (vrijdag en zaterdag). Bovendien komt er op de Binnenweg dan meer ruimte voor kort parkeren. Voor bezoekers is het winkelcentrum naast winkelen ook de plek om elkaar te ontmoeten en samen bijvoorbeeld te lunchen of koffie drinken. Het comfort van de auto in de parkeergarage zetten maakt dit gemakkelijker. Dat versterkt ook de aantrekkelijkheid en concurrentiepositie van de winkelstraat ten opzichte van concurrerende winkelgebieden.

In gesprek

Het college is voorstander van de nieuwe Vomar, maar realiseert zicht dat deze impact heeft op de directe woonomgeving. De belangen van omwonenden worden zeker niet uit het oog verloren. Het college blijft dan ook in gesprek met bewoners en andere belanghebbenden.

Reacties