Heemstede natuurnieuws laatste week januari 2023: Mollen

Foto: St MEERgroen

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept.

Wat speelt er in de natuur: Mollen

Ik weet niet of het u ooit opgevallen is, maar als je door het Nederlandse landschap rijdt, zie je zelden meer molshopen in de weilanden. Mollen zijn nl bijna helemaal verdreven uit het boerenland. Dat kun je op dit moment goed zien nu het gras overal nog kort is en de mollen die er nog zijn druk bezig zijn om nestkamers aan te leggen en extra voedsel te verzamelen voor hun nest met jongen. Voor de nestkamers maken ze extra grote molshopen. Bijgesloten een foto uit Meermond waar een paar families mol de hele onder- en bovengrond aan het reorganiseren zijn. Hun gegraaf brengt lucht in vastgelopen stukken en op de molshopen ontstaan plekken waar allerlei plantensoorten een groeiplekje vinden. Een heleboel mensen hebben een hekel aan mollen in hun tuin. Vooral het gazon moet netjes blijven maar mollen doen zeer goed werk in het onderhouden van de ondergrond. Des te verdrietiger is dat ze bijna helemaal verdwenen zijn uit de landbouwgebieden. Nog verdrietiger is de hoofdreden daarachter: het injecteren van drijfmest. Om de stikstof uit mest niet te veel als ammoniak in de lucht te brengen, zijn boeren al jarenlang verplicht om mest onder de zode te injecteren met grote machines. Vóór die verplichting werd vaste ruige mest uitgereden over het land. Die ruige mest leverde én een gezonde bodem op met veel bodemleven én dus ook voeding voor mollen. Door het 10 cm diep in de grond brengen van vele liters vloeibare mest zijn de mollen letterlijk verdronken of in stukjes gehakseld en ook het bodemleven en vooral wormen hebben er geen optimaal leefklimaat mee gekregen. Dus geef de paar mollenfamilies die in steden nog stand weten te houden het voordeel van de twijfel en een plek om te leven. Ze doen meer goed dan kwaad dus egaliseer die paar molshopen in het gazon maar af te toe zonder te klagen.

Wat is er gebeurd deze week:

De kersttijd ligt weer achter ons. Van januari opstartdepressies hebben we geen last. Inmiddels zijn er 300.000 boompjes in heel Nederland gered waarvan zeker 50.000 uit Heemstede. Er zijn er nog veel meer maar van sommige soorten zoals esdoorns en wilgen kun je er ook te veel hebben dus die oogsten we pas als er zicht is op belangstellenden. Deze week kwamen er verschillende bestellingen voor wilgen binnen voor in totaal 100.000 stuks. Dus zijn we los gegaan op het verzamelen ervan. Er komen ca 80 soorten in Nederland voor waarvan er in de winter een stuk of 10 goed te herkennen zijn. Wilgen zijn heel makkelijk te vermenigvuldigen. Je hoeft er geen zaailingen van te oogsten. Ook gewone takken die je 40 cm in natte grond steekt, maken makkelijk wortels en groeien uit tot boomvormige (knot)wilgen of katjes vormende struikwilgen. Op het zand in de landgoederen staan niet zoveel wilgen, maar in Meermond bij het veen rond het Spaarne des te meer. Dus op naar de 400.000 geredde boompjes!

In het Sorghbosch komen de bolletjes die we geplant hebben al schoorvoetend uit de grond. De komende weken wordt het weer genieten van de wilde krokussen, akonieten, sneeuwklokken en meer. Zeer de moeite waard om even langs te gaan. Intussen maken we ook weer nieuwe stukken esdoornbos op orde waar volgend jaar bolletjes geplant kunnen worden.

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Het redden van boompjes blijven we doen tot 1 april. Elke zaterdag in het Sorghbosch en elke vrijdag in Meermond of Groenendaal en op woensdagen in de andere landgoederen. Zie de bomenplanner op meerbomen.nu voor details
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected] of meld je aan bij IK DOE MEE op meerbomen.nu.

Cookieinstellingen